anasayfa | haberler | hakkimizda | mengi-semah | guncel | tahtaci fikralari | fotograflar | konuk defteri

hj.gif

hakkimizda

Tahtacılar,
Ege ve Akdeniz Bölgesinin ormanlık yörelerinde yaşayan ağaç işçiği ile uğraşan Alevi Türkmenlerdir.
Atalarının Oğuz boylarından olduğu, Timur'un Türkistan'ı egemenliği altına aldığı zamanlarda yurtlarını terk etmek zorunda kalan Türkmenlerin bir bölümü İran'a, bir bölümü Anadolu'ya yerleşmişlerdir. Moğolların Anadolu'yu işgal etmeleri üzerine buraya gelmiş olan Türkmenler, bu kez Suriye'ye, Irak'a göç etmişlerdir. Bunların bazısının Timur'un ölümünden sonra, yeniden Anadolu'ya döndüğü genellikle Samsun /Ladik yöresinde bir süre yaşadıkları Oradaki uzun süreli kavgalardan sonra Karaman yöresine, sonrada Antalya, Aydın, Balıkesir, Mersin, Adana ve zaman, zaman Kıbrıs'a gidip geldikleri görülmektedir.
Tahtacılar iki gruba ayrılırlar. Aydınlılar-Çaylaklar (Yanyatırlılar).
Aydınlıların ocağı Aydın'da, Çaylakların ise İzmir /Narlıdere (Mürit ocağı
Emirli) de bulunmaktadır. Çaylaklar daha önce yerleşik düzene geçmişler. Aydınlılar halen yarı yerleşik durumda yaşamlarını sürdürmektedirler.
Çaylaklar; 12 er kanlı, l2 gün oruç tutarlar. Aydınlılar 9 er kanlı, 9 gün oruç tutarlar.
Tespit ettiğimiz;
ÇAYLAK TAHTACILARI:
İzmir Narlıdere, Kemalpaşa, Muğla; Ortaca(Fevziye, Merkez Cumhuriyet Mah), Fethiye(Günlük başı) Mersin /Silifke Kırtıl, Mut(Köprübaşı, Kuma Çukuru, Yeşilyurt, Kayabaşı), Tarsus(Gabur Gediği), Mersin(Merkeze bağlı Dalak deresi)
AYDINLI TAHTACILARI:
Denizli, Aydın yaylaları, Aydın Ortaklar,Muğla (Ortaca Merkez,Ekşiliyut),Köyceğiz (Merkez),Antalya (Finike,Abdal Musa,Koyunlu,Akseki)
Bozyazı (Merkez,Tursun Köyü),Anamur(Kaşdişlen),Silifke (Sayağzı Mah)
Mersin (Dorukkent Ksabası,Kızılbağ,Dalakderesi,Erdemli(Akdeniz Mah, Tömük Kasabası), Tarsus (Çamalan Köyü), Kozan(Enler-Ulu Çınar, Merkez), Pozantı(Merkez,Belemedik) Adana (Yeşil evler Mah),Mut(Köprübaşı-Ermenek Tahtacıları)
Bu tahtacıların büyük bir kısmı yerleşik düzene geçmişlerdir.

Silifke yöresinde bulunan Tahtacılar 19 Y.Y.başlarında Bolacalı aşiretinin
Sınırları içinde yer alan Taşucu üstündeki Tahtacı belen denilen yere, iki kardeş
Gelip yerleştirilmiştir. İki kardeş zaman, zaman bu bölgede kesimde çalışmışlar,
Bu aileye iş durumuna göre başka yörelerden yardımcılarda gelmiştir. Torosların Karaman'a kadar, Taş eli yöresinin ormanı o yıllarda Hacı Paşalara verildiğinden; Onlar adına kesim yapmışlar, Taşucu iskelesinden Beyrut ve diğer kentlere gemilerle orman emvalleri taşınmıştır. Onun için o yıllarda bu
Tahtacıbelen'i hareketlilik yaşamıştır. Halen Mut'un Köprübaşı'ndan birçok kişinin nüfus kayıtları Bolacalı Koyuncu köyüne kayıtlı bulunmaktadır.

Bu iki kardeşin üç oğlu üç kızın evlenmiş, Onlardan doğan Memet Goca; Kırtıl Köyünü, Halit Goca; Köprübaşı köyünü kurmuştur. Sonra Kıbrıs'a giden tahtacılarla birlikte gitmiş onların eğitimi, sorunlarını üstlenmiş Tahtacı belen-Köprübaşı arasında gidip gelirken Pelit Pınarı (Gelin Ardıcı) nda
Hakka yürümüş mezarı o bölgedeki Bayamlı Tahtacı mezarlığındadır. Memet Goca'nın ise; Kırtıl köyünde bulunmaktadır. Diğer kardeşleri Süleyman Goca ise
Tahtacı Belen'de kalmış, asimile olarak tahtacılığı ve geleneklerini terk etmiştir.
Onun mezarı ise TahtacıBelen'dedir. Halen o sülaleden Kara Mustafa'nın çocukları bulunmaktadır.

kazayagi.gif

akkaya.jpg