anasayfa | haberler | hakkimizda | mengi-semah | guncel | tahtaci fikralari | fotograflar | konuk defteri

hj.gif

haberler

vf.jpg

Add your content here

tyt.jpg

Add your content here

tr.jpg

Add your content here

kl.jpg

Add your content here

ÜÇÜNCÜ TAHTACI MÜZESİ

 

1946 yılında Muzaffer Sarısözen Silifke’ye gelir. Sadık Taşucu’nun rehberliğinde Taseli kültürünün derlemelerini yapmaktadır. Felteş (Ahmet) Duman dan derlemeler yapar. 1961 yılında tekrar gelir. Rıza Çavuş ve Felteş den tekrar derleme yapar. Bu derlemeler sonucu 14 yakın ezgi arşive kavuşur.(ağıt, mengi, samahlar) bunlardan Keklik Olsam, Pınarbaşı gibi mengiler radyoya ulaşır. Diğerleri o günkü koşullar içinde değerlendirilemez.

 

İşte bir köy bu derleme sonunda kültür çevresi ile tanış olur. Prof.Mehmet Eröz,Halil Bedi Yönetken, Rauf Arsever, Özcan Seyhan , Prof.Dr.İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Osman Atilla, Prof.Nurhan Karadağ, Nail Tan, Prof. Ali Berat Alptekin, Nilgün Çıplak,(Ali Yüksel) , Kültür Bakanlığı Folklor Araştırmaları Dairesi derleme ekipleri ve, TRT Yapımcılarının odağı olur(Adem Yavuz, Adem Gürses, Kahraman Afyonoğlu, Ali Bozkurt, Kemal Öğretmen ,Çetin Öner vs). 1959, 1966, 1969 yıllarında oluşturulan Mengi ve Samah Ekibi İstanbul, Adana gibi illerde yarışmalara katılır.

 

Silifke, Mersin ve çevre illerde şenliklere katılır. Taşeli kültüründe bir renk olur.1975 yılında Uluslar arası Silifke Müzik Festivalinde Kırtıl Köyü Mengi ve Samah Ekibi hem gösterilere katıldı. Biz de Kırtıl Köyünden topladığımız el sanatları ile bir sergi açtık. Kısa bir süre sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığından bir yazı aldık. 5000 senit, 5000 oklava ve şiş. Bunlar hediyelik eşya olarak Amerika’ya gidecekti. O günün koşulları içinde bu talebi yerine getiremedik. Sonradan öğrendik ki; Türk gününde elçilik senit, oklava ve şişi üzerinde bazlama yapmışlar, sıkma ve ayran ikram ederek tanıtım yapmışlar. Şimdi onların dilinde bu üç sözcükler senit, 0klava, şiş olarak geçiyor.

 

Kırtıl Köyü kültür çevresine işte bu kültürü ile tanındı. Uzun yıllar Korucuk Mahallesi olarak devlet hizmetlerinden yararlanamadı. Bunun üzerine Kırtıl adında köy kuruluşuna geçildiğinde, bu kültür birikimi işleri kolay kıldı.

 

Geçtiğimiz yaz aylarında Araştırmacı, özellikle müze ve kütüphane konusunda kendini yetiştirmiş Metin Kömbe Kırtıl Köyüne giderek bu kültür elçisi köyde terk edilen bir okulda neden Müze ve Kütüphane olmasın sorusunun yanıtını aradı. Sonunda bir müze ve kütüphane kuruldu.

 

Tahtakuşlar(Edremit), Narlıdere(İzmir) ve üçüncüsü Kırtıl’da aynı Tahtacı kültürünü yansıtan müze açılışı yapıldı. Bu üç müzenin ortak özelliği; üretim araçları aynı. 800 km. uzaklık bir şey değiştirmemiş. Geleneklerine sıkı sıkıya sahip çıkan. Dağların kovuklarına da gitse, yasaklarda konsa da  kültürünü yaşamaya devam ediyor.

 

29 Ekim 2008 günü Kırtıl Köyünde Müze ve Kütüphane açılışı,   çifte bayrama sebep oldu. İlçe Kaymakam’ı Ahmet Beyoğlu başta olmak üzere, Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel belediye olarak hem katkı sundu ve açılışa katıldı. Mersin Milletvekilleri Ali Rıza Öztürk, Kadir Ural ve Alevi Federasyonundan Ferdi Koç, Nuri Özdemir, Hacı Bektaş Veli Vakfı Mersin Şube Başkanı Hüseyin Atılgan,Aslan Türe(AKP), Taner Çabuk(CHP), Yaşar Tebelleş (MHP),Yüksel Bütün (ADD Şube Başkanı) Hüseyin Dikmen(Biz Kaç Kişiyiz Derneği), İl Genel Meclisi üyeleri ve  geniş bir katılımla müze açılışı yapıldı

kl.jpg

nb.jpg

kj.jpg

BAŞSAĞLIĞI

 RIZA ÇAVUŞ'UN EŞİ SABIR KIRASLAN; 22 KASIM 2007 GÜNÜ HAK'KA YÜRÜDÜ. TANRIDAN RAHMET, YAKINLARINA BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUZ.

TAHTACILAR ÖRGÜTLENİYOR

Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, Manisa,  Denizli, İsparta, Burdur, Balıkesir, Çanakkale, İzmir  illerinde yaşayan yaklaşık 800.000- 900.000 civarında Tahtacılar Örgütleniyor.

     

     Uzun süre dağlarda, ormanlarda çalışan, sonra yerleşik düzene geçen Tahtacılar köylerinde cem’evlerinde yaşayan Dedesi, Mürebbisi ile geleneklerini günümüze taşımışlardır. Özellikle köylerde yaşayanlar sımsıkı geleneklerini yaşatmışlar. Kente giden köylüleri de zaman içinde köyleri ile ilgilerini sürdürerek geleneklerine sahip çıkmışlardır.Pozantı(Adana), Erdemli, Silifke, Bozyazı, Anamur, Tarsus.,Mut (Mersin), Köyceğiz, Ortaca (Muğla) gibi yerlerde Orman İşçiliğini meslek edip, çalışanlar Tahtacılık Mesleğini sürdürmekte, gittikleri yerlerde diğer Tahtacı Grupları ile ilişki kurmakta, akrabalık bağlarını sürdürme olanağı bulmaktadır.

    

      5 MAYIS 2007 tarihinde iki önemli Tahtacı Ocağından Yanyatırlı Tahtacılarının Dede evi Narlıdere Belediyesi ve İzmir Büyük Şehir Belediyesinin birlikte çalışmaları sonucunda Müze haline getirilerek açılmıştır. Açılış sırasında uzun  zamandır düşünülen Tahtacı Derneği fikri görüşülmüş, akabinde Mersin de bir dizi toplantı sonucu taslak tüzük hazırlanmıştır. Bu çalışmalar Denizli ‘de bir grup çalışması ve İzmir’de Narlıdere Belediyesi Kültürevi (Yanyatır ocağı Müzesi)  sorumlusu Merih Tamay’ın ev sahipliğini üstlenmesi üzerine ; 26 EKİM 2007 günü saat 13.00 de Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi Meclis Toplantı salonunda toplanılacağı duyurulmuştur.

    

       Tahtacıların yoğun olduğu yerleşim birimlerinden gönüllülerin katılımı ile toplantı yapılacak. Son şekli verilerek tüzük ile İzmir Narlıdere’de derneğin Merkezi kurulması sağlanılacaktır.

        

CELAL NECATİ ÜÇYILDIZ

HALK BİLİMİ ARAŞTIRMACISI

celalucyildiz@hotmail.com

www.kirtil.com.tr.tc

 

TAHTACILAR DERNEĞİ

MERKEZİ MERSİNDE OLMAK ÜZERE " TAHTACILAR DERNEĞİ " adında
Çanakkale'den Adanaya'ya tüm Tahtacıları örgütleyecek bir dernek çalışması
yapmaktayız. bu dernek önce Mersin'de kurulacak, sonra diğer yerlerde
şubeleri açılacaktır.
        bu derneğin kurucular kurulunda siz değerli dostların olmasını
istiyoruz. Buna katkı sunmak isterseniz, başta vatandaşlık numarası olmak
üzere kimlik bilgileri ve adresinizi bize ulaştırısanız,  sizlerlele
birlikte bu derneği kurma sevdamız gerçekleşecek.
       Derneğimiz Tahtacıların kültür, ekonomik, sosyal yönden dayanışmasını
esas alacaktır.
        on beş gün içinde bize ulaşırsanız, sizleri de aramızda görmekten
kıvanç duyacağız.
        Selamlar.Saygılarla.

CELAL NECATİ ÜÇYILDIZ
HALK BİLİMİ ARAŞTIRMACISI
Reşadiye mahallesi 237 sokak no=c-5
taşucu-silifke-mersin
tlf. 0324 7837938- 7412151
0542 634 04 92
 

NARLIDERE YANYATIR OCAĞI CEM EVİ AÇILIŞI

6 mayıs 2007 günü İzmir Narlıdere'de bulunan Yanyatır Ocağı Cem Evi açılışı yapıldı.

e.jpg

TOROSLARDA NEVRUZ

15  MART 2007 CUMA AKŞAMI MUT-MERSİN KÖPRÜBAŞI MAH. KUMAÇUKURU,
YEŞİLYURT(SİNAMIŞ)  ÜÇ KÖY BİRLİKTE SULTAN NEVRUZ BİRLİK CEMİ YAPTILAR.
          DEDE TAKİ ÖZCAN YÖNETTİĞİ CEM'E YAKLAŞIK 600 KİŞİ KATILDI. ÖNCE
LOKMALAR YENDİ,SONRA DA SAMAHLAR DÖNÜLDÜ.
          ÖNÜMÜZDEKİ YIL HER KÖYDE YAPILMAK ÜZERE BU CEM DE KARAR ALINDI.

(GÖZLÜKLÜ) FEVZİ ÜÇYILDIZ HAK'KA YÜRÜDÜ
 

1338 Doğumlu Ali Çavuş'un oğlu, Berber Hızır'ın ağabeyi,Halk Bilimi Araştırmacısı Celal Necati Üçyıldız'ın amcası FEVZİ ÜÇYILDIZ 1 Ocak 2007 günü aramızdan ayrıldı ve aynı gün toprağa verildi. Tüm ailesine başsağlığı diler,Tanrı'dan rahmet dileriz.